Materialen

Als het gaat om accessoires zijn er drie belangrijke materiaaltrends aan te wijzen: keramiek, poezelig textiel en natuurlijke materialen zoals rotan en bamboe. Het goede nieuws: al die materialen zijn onderling prima te combineren. Je hoeft dus niet te kiezen. Sterker nog: door verschillende materialen toe te passen, creëer je diepte en gelaagdheid in je interieur.

Wat die populaire materialen gemeen hebben is, een verscheidenheid aan structuren en texturen. Prachtig om die in je interieur toe te passen. Zeker wanneer je kiest voor een monochrome kleurstelling zijn structuren een perfecte manier om variatie in je interieur aan te brengen.

Keramiek
Dé materiaaltrend van nu: keramiek. Bij keramiek denk je misschien aan vazen en serviesgoed, maar keramiek wordt ook gebruikt voor lampenvoeten, kandelaars, wanddecoratie (denk aan sierbordjes), voor vloer- en wandtegels en tafelbladen. Gebruiksvoorwerpen zoals servies en tafelbladen zijn vrijwel altijd geglazuurd en daardoor eenvoudig schoon te maken. Sierobjecten, kandelaars en bloempotten bijvoorbeeld, zijn er ook ongeglazuurd. Het zijn dan bijna sculpturen, die met hun tactiele oppervlak zorgen voor een artistiek, natuurlijk beeld. 

Hkliving, Pendant rope lamp
Cult Furniture, Ella Accent Armchair, Ivory White Boucle & Brass | Primark, Kimball colour wave tuft cushion
Vloerenconcept Desso Canvas Weave van dessotarkett.nl

Fluffy stuff
Tufting is hot, en levert een keur aan kleurrijke, expressieve woonaccessoires op. Tuften - een techniek om hoogpolig textiel te maken - zorgt voor tactiliteit, en zachtheid en aaibaarheid is precies wat we nodig hebben in de winter. Bovendien brengen getufte accessoires ook akoestische voordelen met zich mee. Tuften is trouwens ook leuk om zelf te doen, een ideale hobby voor de winter!

De natuur in huis
Terwijl we onze tuinen zijn gaan gebruiken als verlengde van de woonkamer brengen we tegelijkertijd graag de natuur in huis. Materialen als rotan en bamboe zorgen voor die gewenste natuurlijke uitstraling, en kastdeurtjes bekleed met webbing, gevlochten riet, zijn weer helemaal in. Net zoals droogbloemen trouwens! Gedroogde pluimen en grassen zijn overal te zien dit najaar.

Wil je echt de natuur in huis halen? Groene en bloeiende planten maken ieder interieur aangenaam - letterlijk, omdat ze de lucht reinigen. Tip: planten komen nog mooier tot hun recht door ze te groeperen op een kast of wandplank. Je krijgt een speels effect door planten van verschillende hoogtes te gebruiken - een effect dat je vanzelfsprekend ook kunt bereiken door standaards te gebruiken.

Denk bij natuurlijke materialen ook aan marmer en hout - ook dat zijn weer materialen die prachtig onderling te combineren zijn. Verf het hout niet, maar bescherm het met de (lijn)olie of wax voor een natuurlijke uitstraling.

Tactiliteit
Een hoogpolig tapijt, opengewerkte gordijnen en bijzondere prints op kussens en plaids: allemaal zorgen ze voor tactiliteit in je woning. Je versterkt dat effect nog door een wand te bekleden met reliefbehang of te schilderen met structuurverf. Wil je nog meer diepte creëren? Voeg dan glans toe. Dat kan bijvoorbeeld met messing lampen of kasten, door accessoires een bronzen finish te geven, of door te kiezen voor gordijnen of kussenovertrekken met meegeweven gouddraad.

Ambacht
Bij natuurlijke materialen horen ook ambachtelijk vervaardigde producten. Ook in Nederland vind je tientallen ambachtsmannen en -vrouwen die de mooiste objecten maken: van gevlochten manden tot geweven wandkleden en handgemaakt servies. Stuk voor stuk unieke sfeermakers, en misschien zelfs het begin van een interessante collectie? Want dat is óók een trend: we zetten verzamelingen kleine, dierbare spulletjes niet achter in de kast maar geven ze letterlijk een podium.

B&M, Mink Diamond Bathmat
George home, set of 2 speckled vases
B&M, Marble & Wood Serve
Boulevard Cruquius Spaarneweg
Cruquius (tussen hoofddorp en Heemstede)

Nog meer inspiratie & tips

Over ons Van den Heuvel Verlichting

Wie zijn wij en welke merken hebben wij?
 

Lees meer
Materialen Cruquius

Als het gaat om accessoires zijn er drie belangrijke materiaaltrends aan te wijzen: keramiek, poezelig textiel en natuurlijke materialen zoals rotan en bamboe. Het goede nieuws: al die materialen zijn onderling prima te combineren. Je hoeft dus niet te kiezen. Sterker nog: door verschillende materialen toe te passen, creëer je diepte en gel Lees meer

Tuininspiratie en tips voor de tuin Gamma

Van duurzame tuin tot onderhoudsvrije tuin
 

 

Lees meer